ZGODOVINA

ZGODOVINA

Začetki karateja v Oplotnici

V Oplotnici so se s karatejem prvič seznanili leta 1976, ko sta Danilo Kranjc in Marjan Obrul pričela trenirati karate v Slovenskih Konjicah pod vodstvom trenerja Milana Dečmana (Jugo-kai stil). Po triletnem obiskovanju treningov sta se odločila, da bi se s karatejem pričela ukvarjati tudi v domačem kraju. To je bilo leta 1979. Prav zato sta leta 1981 ustanovila društvo karateja pri TVD Partizan Oplotnica; prvi predsednik je bil Janko Črešnar. Že pri prvem vpisu je bilo 120 članov. zaradi velikega zanimanja so treninge razdelili v dve skupini, mlajše je vodil Marjan Obrul, starejše pa Danilo Kranjc, ki je leta 1983 prvi v Oplotnici pridobil naziv mojster karateja, črni pas, 1. DAN. Leta 1987 je društvo za karate Oplotnica prešlo iz Jugo-kai v Shito-ryu stil (to je trajalo le šest mesecev), nakar so se odločili v začetku 1988 za Shotokan stil. Pod Danilovim strokovnim vodstvom je v društvu treniralo in se izobraževalo ter kasneje tekmovalo veliko mladih talentov, žal pa se je večina teh prenehala aktivno ukvarjati s karatejem. Od začetne in nekoliko mlajše generacije so Kranjc Danilo, Aleš Lipuš in Maks Vivod vseskozi ostali zvesti karateju in so uspešno nadaljevali s trenerskim delom. Žal, usoda ne prezanaša niti športnikom, zato je izguba takrat največjega talenta oplotniškega karateja, Boštjana Vinterja, močno prizadela člane društva.

Na sliki začetnika karate kluba v Oplotnici, Marjan Obrul (levo) in Danilo Kranjc.
Vir: Bilten karate, Oplotnica, 1997

Organizacijsko je klub doživel največje spremembe v letu 1994 pod vodstvom takratnega predsednika kluba Slavka Višiča, ko je bil sprejet statut kluba, na podlagi katerega so bili v organe kluba (izvršilni odbor, nadzorni odbor, disciplinska komisija) izvoljeni tedanji člani s predsednikom na čelu. Trenersko delo v stari oplotniški telovadnici je leta 1990 prevzel takratni mladinec Aleš Lipuš saj je dotedajni in Alešov trener Danilo Kranjc zapustil klub in začel voditi treninge v klubu v Slovenskih Konjicah. Aleš je bil član takratne A reprezentance Slovenije in je leta 1993 pridobil črni pas, 1. DAN,  pri glavnem inštrukturju za Evropo Shihan Rikutu Koga (6 DAN). Prav tako je v tistem času imel za seboj že veliko seminarjev (pod vodstvom Antona Maruše, 5. DAN in Ivana Čeriča, 5 DAN), kar je pripomoglo, da se je kot mlad trener, dela lotil pofesionalno. Pri tem mu je pomagal Maks Vivod, še en mlad karateist iz njegove generacije, v tistem času prav tako mojster karateja, 1. DAN, ki ga je opravil pri japoncu Kogi. Karate klub Oplotnica je bil takrat član S.K.I ZVEZE (SHOTOKAN KARATE-DO INTERNACIONAL), ki jo je vodil Ivan Čerič, 5 DAN in Karate zveze Slovenije, zato so se člani udeleževali tekem v obeh zvezah. To je bil čas ko so člani kluba pričeli dosegati najvišja odličja na turnjirjih doma in v tujini ter državnih in mednarodnih prvenstvih. Leta 1997 je Aleš Lipuš opravil izpit za trenerja na Fakulteti za šport v Ljubljani ter  leta 1999 izpit za črni pas 2. DAN. Istega leta je klub izstopil iz članstva SKIF Slovenije.
(Matej Korošec: Diplomska naloga; Zgodovinski razvoj in organizacija Karate kluba Oplotnica, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport; Lj, 2001, str. 32 -33.)
Leta 2003 se je Shotokan karate klubu Oplotnica priključila  tudi sekcija na Keblju, ki jo je vodil Danilo Kranjc. Ob odhodu Aleša Lipuša v Slovenske Konjice leta 2005 je glavno trenersko delo v Oplotnici nadaljeval Maks Vivod in nekoliko let kasneje še Toni Janež in Simon Višič. Za Slavkom Višičem je v letu 2006 predsedniški mandat prevzel Maks Vivod, po štiriletnem obdobju pa Jože Gorinšek.

Med uspešnejšimi oplotniškimi tekmovalci med leti 1990 - 2009, so bili (po naključnem vrstnem redu):
  • Aleš Lipuš, Maks Vivod, Boštjan Vinter, Simon Višič, Miha Valenčak, Marko Jurič, Jure Ratej, Toni Janež, Anja Jurič, Stanislav Skubic, Jernej Kelih, Žiga Kelih, Marko Šparakl, Rok Brbre, Gašper Naveršnik, Jernej Muha,  Kaja Krajnc, Sandi Skrbinšek, Katja Kopinšek, Lucija Mlakar, Gregor Mlakar, Laura Mlakar, Lucija Šturm, Nejc Strnad, Gašper Fošt, Janez Ozimič, Manja Slatinek, Matjaž Hajšek, Jure Gorinšek in še drugi.


Na sliki; priprave karate kluba Oplotnica v Izoli
Vir: Osebni arhiv, Maks Vivod


Na sliki; ekipa Oplotnice z leve proti desni - Toni Janež, Marko Jurič in Jure Ratej, 1994
Vir: Osebni arhiv, Maks Vivod


Na sliki; turnir v oplotniški telovadnici
Vir: Osebni arhiv, Maks Vivod


Vir:  Bilten karate, Oplotnica, 1997


Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.